<

Directions:(1-5) In each of the questions, given below a phrase/idiom is given in bold which is then followed by five options which try to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the phrase/idiom most appropriately in the context of the given sentence.

1.  I need to brush up on my English skills, so I’m going to Vancouver to study English.

Ans:1
Option (a) is the correct answer choice. ‘Brush up’ means an act of improving existing knowledge or skill in a particular area. Therefore, the word ‘ameliorate’ is perfectly depicting the meaning of the given idiom. ‘Ameliorate’ is a verb which means to make (something bad or unsatisfactory) better. All the other words fail to express the meaning of the given idiom.
Degenerate means lacking some usual or expected property or quality, in particular:
Attribute means regard something as being caused by.
Descend means act in a shameful way that is far below one’s usual standards.

 

2. As I opened up the computer to try and fix the problem, I realized that I was getting into completely uncharted waters and decided to leave it to the experts.

Ans:3
Option (c) is the correct answer choice. ‘Uncharted Waters’ means (be in/get into) a difficult or dangerous situation that you do not know anything about. Therefore, the word ‘outlandish’ is perfectly depicting the meaning of the given idiom. ‘Outlandish’ is an adjective which means looking or sounding bizarre or unfamiliar. All the other words fail to express the meaning of the given idiom.
Preclude means prevent from happening; make impossible.
Avert means turn away (one’s eyes or thoughts).
Commend means praise formally or officially.

 

3. The political candidate knew the issue was a hot potato, so he deferred to his chief of staff, who directed questions to the committee chairperson.

Ans:4
Option (d) is the correct answer choice. ‘ A hot potato’ means a controversial issue or situation which is awkward to deal with. Therefore, the word ‘controversy’ is perfectly depicting the meaning of the given idiom. ‘Controversy’ is a noun which means prolonged public disagreement or heated discussion. All the other words fail to express the meaning of the given idiom.
Disposition means a person’s inherent qualities of mind and character.
Assuage means make (an unpleasant feeling) less intense.
Placate means make (someone) less angry or hostile.

 

4. Poor people easily become a cat’s paw in the hands of the politicians.

Ans:1
Option (a) is the correct answer choice. ‘ A cat’s paw’ means a person who is used by another to carry out an unpleasant or dangerous task. Therefore, the word ‘dupe’ is perfectly depicting the meaning of the given idiom. ‘Dupe’ is a noun which means a victim of deception. All the other words fail to express the meaning of the given idiom.
Dexterous means showing or having skill, especially with the hands.
Insightful means having or showing an accurate and deep understanding; perceptive

 

5. Well, that’s a fine kettle of fish. I thought I paid the credit card bill, but it turns out that I missed the due date by a week.

Ans:4
Option (a) is the correct answer choice. ‘ A fine kettle of fish’ means an awkward state of affairs. Therefore, the word ‘mess’ is perfectly depicting the meaning of the given idiom. ‘Mess’ is a noun which means a situation that is confused and full of problems. All the other words fail to express the meaning of the given idiom.

 

Directions:(6-10) In the following questions, a sentence is given with an idiom/ phrase given in bold which may or may not be correct. Choose the most suitable alternative among the four that may replace the incorrect idiom in the sentence. If the given idiom is correct, then choose option (E) i.e. “no replacement required” as your answer choice.

 

6. Chotu, an office boy, was dismissed from the employment as the senior management received complaints against him about eating a humble pie in the office.

Ans:2
The highlighted phrase and the options (a), (b), (c) and (d) are idioms.
‘Eating a humble pie’ means ‘ to yield under humiliating circumstances’;
‘Biting the bullet’ means ‘ to get something over with because it is inevitable’;
‘Giving himself air’ means ‘ behaving arrogantly’;
‘Bringing to light’ means ‘ revealing something’;
‘Bone of contention’ means ‘a c ause for quarrel’;
Among the above idioms, only the option (b) is the idiom which is relevant and contextually meaningful as the context of the given sentence.
Hence, option (b) is the correct answer.

 

7. Though, last year barking is worse than bite at the National Games , Suresh continued his perspiration in the training camp for wrestling and finally made the golden knock, winning the Gold Medal at the Asian Games.

Ans:1
The highlighted phrase and the options (a), (b), (c) and (d) are idioms.
‘Barking is worse than bite’ means ‘threat is worse than the action taken’;
‘Ended up in smoke’ means ‘to fail’;
‘Drove home’ means ‘to emphasize’;
‘left-handed compliment’ means ‘an ambiguous compliment;
‘To take someone to task’ means ‘to reprimand someone’;
Among the given idioms, only the idiom present in the option (a) is contextually meaningful and relevant to the given sentence and hence, A is the correct answer

 

8. Fearing ill at ease, the new office boy in the company greets everyone in the morning, noon and at evening.

Ans:3
The highlighted phrase and the options (a), (b), (c) and (d) are idioms.
‘Ill at ease’ means ‘uneasy’
‘Beating about the bush’ means ‘to talk about irrelevant things’;
‘Maiden speech’ means ‘first speech’;
‘Cut a sorry figure’ means ‘made a poor impression’;
‘On tenterhooks’ means ‘in suspense and anxiety’;
Among the idioms mentioned above, idiom presented in the option (c) correctly satisfy the contextual requirement of the given sentence.
Hence, option (c) is the correct answer.

 

9. Receiving the news of the death of his girlfriend on a call has made Tanmay to start beating about the bush.

Ans:4
The highlighted phrase and the options (a), (b), (c) and (d) are idioms.
‘to beat about the bush’ means ‘to talk about irrelevant things’;
‘beside the mark’ means ‘not to the point’;
‘face the music’ means ‘an unwelcome intruder’;
‘call in question’ means ‘to challenge’;
‘throwing caution to the winds’ means ‘behaving recklessly’;
Among the above idioms, only option (d) satisfy the requirement of context and relevance of the given sentence.
Hence, option (d) is the correct answer.

 

10. Kumar Vishwash appeared like weal and woe in Indian Politics when he contested elections against Rahul Gandhi in Amethi in 2014.

Ans:2
The highlighted phrase and the options (a), (b), (c) and (d) are idioms.
‘weal and woe’ means ‘good times and bad times’;
‘pick to pieces’ means ‘analyse critically’;
‘a cuckoo in the nest’ means ‘an unwelcome intruder’;
‘draw a blank’ means ‘find no favour’;
‘a drop in the bucket’ means ‘a very insignificant amount’;
Among the above idioms, only option (b) is the correct answer.

9 thoughts on “Phrase Replacement for Competitive Exams”

  1. Good day! Do you know if they make any plugins to help with
    Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some
    targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.
    Appreciate it! You can read similar text here: Sklep internetowy

  2. Hi! Do you know if they make any plugins to assist with
    SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted
    keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.
    Cheers! You can read similar art here: Sklep internetowy

  3. Hi! Do you know if they make any plugins
    to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
    good results. If you know of any please share. Many thanks!
    You can read similar art here: Sklep internetowy

  4. Hey! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?

    I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.

    If you know of any please share. Thanks! You can read similar article here: Auto Approve List

  5. Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
    I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
    good success. If you know of any please share. Thank you!
    I saw similar article here: GSA Verified List

  6. Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted
    keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share.
    Kudos! I saw similar art here: Backlink Portfolio

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top