Reasoning Puzzle Questions and Seating Arrangement Questions : Reasoning Puzzle Questions and Seating Arrangement Questions are usually asked in  all competitive exams like IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO, SBI Clerk, RRB PO, RRB Clerk, LIC, RBI, CAT, MBA, etc.
On this page, we are providing all varieties of Reasoning Puzzle Questions and Seating Arrangement Questions along with previous Puzzles for Bank Exams, CAT, MBA exams, etc. We are also providing Reasoning Puzzle Questions and Seating Arrangement Questions in Hindi and in English. Reasoning Puzzle Questions and Seating Arrangement Questions in Hindi will be beneficial to all the Hindi Medium Aspirants.

Reasoning Puzzle Questions and Seating Arrangement Questions are very important for Reasoning section. Reasoning Puzzle Questions and Seating Arrangement Questions carry a good weightage in all competitive exams.

Set-1
Eight persons A, B, C, D, E , F, G and H are sitting around a circular table. 4 of them are facing towards the centre and 4 of them are facing away from the centre. Further, the following information is known:
B is sitting second to the left of both A and E. H is sitting to the immediate left of both A and B. A is facing the centre. D is sitting third to the right of E. G and E are not sitting adjacent to each other. H, D and G face the same direction (I.e, towards the centre or away from the centre). C is not sitting adjacent to G.

1. Who is sitting third to the left of F?

Ans:2

 

2. Who is sitting second to the right of C?

Ans:1

 

3. Who is sitting opposite to D?

  • Ans:3

 

4. Who is sitting second to the right of D?

  • Ans:5

 

5. For how many members, the direction they face can be uniquely determined?

  • Ans:4

 

Set-2
8 friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting on a row facing the north. Each one of them has a different number of coins among 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 and 8, not necessarily in the same order. Further, the following information is known.
4 persons are sitting between A and B. A is neither the first nor the last person in the row. The number of coins with the person sitting at the left extreme is equal to the sum of the number of coins with A and B. E has 2 coins and is sitting in the right-most seat. A is not a neighbour of E. 3 persons are sitting between F and G. F has 2 more coins than G. G is not a neighbour of A. H is not a neighbour of G. The sum of the number of coins with C and D is 13. C has more coins than D. The number of coins with H is equal to the sum of the number of coins with F and G. C is sitting adjacent to H. A has more coins than B.

6. What is the number of coins with F?

Ans:3

 

7. The sum of the number of coins with E and B is equal to the number of coins with

Ans:2

 

8. What is the sum of the number of coins with the persons sitting adjacent to H?

Ans:4

 

9. Who is sitting third to the right of the person with 4 coins?

Ans:5

 

10. For how many persons, the number of coins with the person is less than the number of coins with both of his neighbour(s)?

Ans:3

 

6 thoughts on “Reasoning Puzzle For Prelims”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top