Directions:(1-5) Find the wrong term in the series given below.

1. 151, 127, 105, 85, 63, 51

Ans:3
The pattern is as follows:

122 + 7 = 151

112 + 6 = 127

102 + 5 = 105

92 + 4 = 85

82 + 3 = 67

72 + 2 = 51

 

2. 3, 18, 54, 105, 173, 258

Ans:5
The pattern is as follows:

3 + 17 x 1 = 20

20 + 17 x 2 = 54

54 + 17 x 3 = 105

105 + 17 x 4 = 173

173 + 17 x 5 = 258

 

3. 338, 210, 118, 56, 10, -2

Ans:2
The pattern is as follows:

73 – 5 = 338

63 – 6 = 210

53 – 7 = 118

43 – 8 = 56

33 – 9 = 18

23 – 10 = -2

 

4. 58, 74, 94, 112, 134

Ans:5
The pattern is as follows:

6 x 8 + 10 = 58

7 x 9 + 11 = 74

8 x 10 + 12 = 92

9 x 11 + 13 = 112

10 x 12 + 14 = 134

 

5. 6, 9, 15, 21, 36, 39

Ans:3
The pattern is 3 being multipled by consecutive prime numbers:

3 x 2 = 6

3 x 3 = 9

3 x 5 = 15

3 x 7 = 21

3 x 11 = 33

3 x 13 = 39

 

Directions:(6-10) Find the next term in the series.

6. 32.0, 80.0, 280.0, 1260.0, 6930.0, ?

Ans:3
The pattern is as follows:

32 x 2.5 = 80.0

80 x 3.5 = 280.0

280 x 4.5 = 1260.0

1260 x 5.5 = 6930.0

6930 x 6.5 = 45045.0

 

7. 406, 626, 896, 1216, 1586, ?

Ans:1
The pattern is as follows:

192 + 45 = 406

242 + 50 = 626

292 + 55 = 896

342 + 60 = 1216

392 + 65 = 1586

442 + 70 = 2006

 

8. 22, 33, 46, 61, 78, ?

Ans:2
The pattern is as follows:

7 x 3 + 1 = 22

8 x 4 + 1 = 33

9 x 5 + 1 = 46

10 x 6 + 1 = 61

11 x 7 + 1 = 78

12 x 8 + 1 = 97

 

9. 262144, 32768, 4096, 512, 64, ?

Ans:4
The pattern is as follows:

262144/8 = 32768

32768/8 = 4096

4096/8 = 512

512/8 = 64

64/8 = 8

 

10. 133, 144, 153, 160, 165, ?

Ans:1
The pattern is as follows:

19 x 7 = 133

18 x 8 = 144

17 x 9 = 153

16 x 10 = 160

15 x 11 = 165

14 x 12 = 168

1 thought on “Number Series”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top